Területi Szakmatámogatási Rendszer Vas és Zala vármegye

Krízisidőszakot záró szakmai nap Szombathelyen

Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központja és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza Veszprém szakmatámogató munkatársa közös szervezésében valósult meg a TSZR2021 programban – a Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei Szakmatámogatási Központ és a Vas és Zala vármegyei Területi Szakmatámogatási Rendszer együttműködésében – a téli krízisidőszakot lezáró szakmai nap Szombathelyen. Az eseményre a szervezők a Nyugat–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat ellátási területéhez tartozó hajléktalanellátó intézmények munkatársait várták.

Az eseményen Alagi Szilárd, a Belügyminisztérium szociális referense előadásában a hajléktalanellátást érintő aktualitásokról – a Hajléktalanokért Közalapítvány 2023-24-es pályázati felhívásairól, a képzési rendszer várható változásairól és az utcai szociális munka képzésről – beszélt, kitérve a szakápolási rendszer átalakítására is.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza szakmai koordinátora „A Pszichiátriai- és Szenvedélybetegek a hajléktalanellátásban” című előadásában szakmai tapasztalatain keresztül mutatta be a felmerült kihívásokat és az ezekre adott válaszaikat. Hangsúlyozta, hogy a pszichiátriai- és szenvedélybeteg gondozottak vonatkozásában nagyon fontos az intézmények szükségletközpontú működtetése. A szakemberek merjék másképp kezelni a pszichés problémákkal küzdő ellátottakat, ezzel is elősegítve az ellátórendszerbe történő integrációjukat. 

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani vezetője a „Február Harmadika” adatfelvétel kutatási területeit és a kutatás eredményeit mutatta be. A kutatás fókuszában a hajléktalan emberek jövedelmeinek alakulása, az alapvető fogyasztási cikkek árai emelkedésének hatásai, és a hajléktalan emberek mentális egészségének felmérése állt.

Kardos T. Ádám, a Nyugat– Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat szakmai vezetője, a Vas és Zala vármegyei Területi Szakmatámogatási Rendszer szakmatámogató munkatársa a Nyugat-dunántúli régió vonatkozásában összegezte a téli krízisidőszak tapasztalatait, beszámolt a krízisautó szolgálatok működéséről, és a család- és gyermekjóléti központok és szolgálatok, valamint a regionális diszpécserszolgálat krízisidőszakban történt együttműködésének tapasztalatairól.

Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke előadásában a krízisidőszaki tapasztalatairól számolt be. Az előadó kiemelte, hogy a diszpécserszolgálatok hatékony működéséhez nélkülözhetetlen a más szolgáltatásokkal és intézményekkel való szoros kapcsolatrendszer kialakítása.

Related Post

A fókuszban az egyéni gondozási tervek – műhelybeszámolóA fókuszban az egyéni gondozási tervek – műhelybeszámoló

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza - Domb Otthon Zalaapáti szakmai műhelyének a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye biztosította a helyszínt. A szakmai műhely szakértője Ráczné Németh Teodóra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat - dunántúli Regionális Központ regionális szakmai vezetője volt. ...

Beszámoló az Együtt-Működések című szakmai találkozórólBeszámoló az Együtt-Működések című szakmai találkozóról

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, Addiktológiai és Pszichiátriai Gondozó és Szakrendelő Tanácstermében került sor 2023. december 14-én az egészségügyi ellátórendszer és a szociális ellátórendszer szakembereinek szakmai találkozójára. A TSZR2021 program keretein belül számos szakmai eseményt bonyolított le Konzorciumunk, de ez volt az első találkozó, ahol a két ellátórendszer érintett szereplőit vártuk ...

Beszámoló a Vas és Zala vármegyei területi módszertan szakmai műhelyeirőlBeszámoló a Vas és Zala vármegyei területi módszertan szakmai műhelyeiről

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett „Területi szakmatámogatási rendszer létrehozása, szakmatámogatási feladatok ellátása -2021” (TSZR2021) című projekt keretein belül bonyolította le szakmai műhelyeit a Vas és Zala vármegyei területi módszertan. ...