Területi Szakmatámogatási Rendszer Vas és Zala vármegye

Szenvednek és szenvedtetnek – ADHD szakmai nap

Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ szakmatámogató munkatársa, Tóth Zsuzsanna által szervezett szakmai nap témája az érintett szakemberek részéről is folyamatos tanulást kívánó figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar volt. A rendezvény vendégei a jelenséget és kezelését öt aspektusból, interdiszciplináris megközelítésben láthatták: pszichiátriai-pszichológiai, rendszerterápiás és kiegészítő terápiás, pedagógiai és gyógypedagógiai, szociális és művészetterápiás tárgyú előadásokat hallhattak. A szakmai konferencia célja volt, hogy hozzájáruljon a szakmai gondolkodás és az együttműködés fejlődéséhez.

A rendezvény klinikai szakpszichológus előadója a jelenséget a gyermekpszichiátriai gondozás szemszögéből mutatta be. Előadásában a gyógyszeres kezelés típusai és a kezeletlen ADHD vonzatai – társuló megbetegedések, hosszú távú személyiséget romboló hatások – jelentek meg hangsúlyosan.

A családterapeuta szakember előadásában a jelenség családterápiás vonatkozásait és a családban is alkalmazható kiegészítő terápiák – étrend, mozgás – szerepét ismertette. A családterápiás vonatkozások közül kiemelte a családtagok, közte az érintett gyermek pszichoedukációját, mint a terápia alapvető elemét. Az előadás vázolta a transzgenerációs minták megjelenésének hatásait a családi dinamikára.

Az ADHD kezelésében ugyancsak érintett oktatás oldaláról szaktanácsadó-mesterpedagógus volt előadója a rendezvénynek, aki a pályája során a témában – szülőkkel, gyermekekkel, pedagógusokkal való együttműködése alatt – szerzett sokéves tapasztalatait mutatta be előadásában, esetismertetőiben.

pszichopedagógus szakember beszédében az érintett gyermekekkel a közoktatási intézményben megvalósítható terápiás lehetőségekbe nyújtott betekintést.

A szervező intézmény szakmatámogató munkatársa előadása fókuszában az érintett családok mindennapjainak bemutatása és a szociális munkás gondozási folyamatban betöltött szerepe, tapasztalatai és lehetőségei voltak. Az előadása zárásaként egy érintett háromgyermekes édesanyával készült interjú részleteit osztotta meg a vendégekkel.

A szakmai nap zárásaként művészetterapeuta szakemberrel készített riportot tekintették meg a program vendégei. A művészetterápia összehangolja a művészet kifejező eszközeit és a terápiás hatótényezőket, a kreativitásra, szabad önkifejezésre, biztonságos és bizalmas környezetre helyezi a hangsúlyt. A terápia nagy előnye, hogy csoportban is zajlik, amelynek miliője, kommunikációs rendszere és légköre támasz és szabályozó közeg a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral érintett gyermek számára.

Related Post

Foglalkoztatás az Esőemberke Alapítványnál SzombathelyenFoglalkoztatás az Esőemberke Alapítványnál Szombathelyen

Az ESŐEMBERKE ALAPÍTVÁNY a Vas vármegyei autistákért, az autizmussal érintett családokért dolgozik huszonöt éve. Alapítványunk célja az autizmussal érintettek és családjaik támogatása. Az évek során az Alapítvány az autizmussal érintettek és családjuk számára számos szülőtréninget, előadásokat, szülőklubot rendezett és segítette az iskolai autista csoportokat. Az alapítvány két intézményt működtet Szombathelyen: a ...

Téli krízisidőszakot záró regionális találkozó a Nyugat-Dunántúli RégióbanTéli krízisidőszakot záró regionális találkozó a Nyugat-Dunántúli Régióban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett „Területi szakmatámogatási rendszer létrehozása, szakmatámogatási feladatok ellátása -2021” (TSZR2021) című projekt keretein belül bonyolította le szakmai műhelyét 2022. május 18. napján a Vas és Zala megyében szakmatámogatási megbízatást kapott konzorcium tagjaként a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Átmeneti Gondozási ...

Beszámoló szakmai műhelyről – március 26Beszámoló szakmai műhelyről – március 26

A Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ 2024. március 26-án bonyolította le a Zala vármegyei család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézmények munkatársainak népszerű szakmai műhelyét, amelynek témája a változó családi helyzetekben – krízis kialakulása, válás, családon belüli erőszak - élő gyermek volt. A műhelyen klinikai szakpszichológus szakember mutatta be gyakorlatorientált fókuszú előadásában, ...