Területi Szakmatámogatási Rendszer Vas és Zala vármegye

Beszámoló szakmai műhelyről – március 21.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza – Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc intézménye 2024. március 21. napján bonyolította le szakmai műhelyét, amelynek célja volt a szolgáltatást igénybe vevők ellátásával kapcsolatos szemléletváltás támogatása a személyközpontú fejlesztés, tervezés módszertanának megismertetésén keresztül.

Szakértőnk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Országos Módszertani Munkacsoport módszertani munkatársa interaktív előadásában elmondta, hogy a személyközpontúság lényege, hogy az egyén saját céljait, álmait veszi alapul, még akkor is, ha ez elsőre a valóságtól elrugaszkodottnak tűnik. Az előadó megismertette velünk a személyközpontú fejlesztés, tervezés eszközeit – tervezési térkép, megfigyelési napló, készségleltár – és a fejlesztési terv elkészítésének lépéseit. Hangsúlyozva a folyamatban a könnyen érthető kommunikáció jelentőségét.

A műhelyen lehetőségünk volt az előadásban elhangzottak kipróbálására. A résztvevők kiscsoportos bontásban saját élmény és tapasztalatszerzés céljából, elkészítették a tervezési térképeket: a jelen, a múlt, az álom és a félelem térképeket úgy, hogy a csoport tagjai közül került ki a kliens, a terápiás munkatárs(ak) és a külső megfigyelő(k). A térképek készítése – a könnyen érthető kommunikáció szabályainak megfelelő – segítő kérdésekkel irányítottan, de néhol vágással, ragasztással, rajzolással zajlott. A feladat végén a visszajelzések során minden szereplő elmondta, milyen érzés volt benne a saját szerepével kapcsolatban, mennyire találta nehéznek vagy épp egyszerűnek a feladat teljesítését.

A következő feladatban a Megfigyelési naplóval ismerkedtünk meg: csoportonként egy konkrét példán végig vezetve a megfigyelt életterületet (helyzetleírás, megfigyelt alapkészségek, megfigyelt részképességek, megjegyzések). A megfigyelési napló használata azokon az életterületeken szükséges, amelyek a cél elérése szempontjából relevánsak.

A tervezés során nagy haszonnal forgattuk a készségleltárat és megtanultuk, miként segíti kiválasztani a cél elérése szempontjából releváns készségeket életterületenként, s miként segíti kiválasztani azt a részképességet, amire valamilyen beavatkozást szeretnénk tervezni.

A műhelyen kiderült számunkra, hogy a választott témánk még bőven tartogat számunkra megismerni, elsajátítani valót, így a műhelysorozatunk folytatása mellett döntöttünk.

Ezúton is köszönjük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Országos Módszertani Munkacsoport módszertani munkatársának a professzionális, értékes és új perspektívát hozó interaktív előadását, szakmai iránymutatását, elkötelezettségét, amely inspiráló a személyes fejlődésünkben.

Császárné Cserkuti Mónika

szakmatámogató munkatárs

szociális és terápiás részlegvezető

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Gondviselés Háza – Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc

Related Post

Szenvednek és szenvedtetnek – ADHD szakmai napSzenvednek és szenvedtetnek – ADHD szakmai nap

A Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ szakmatámogató munkatársa, Tóth Zsuzsanna által szervezett szakmai nap témája az érintett szakemberek részéről is folyamatos tanulást kívánó figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar volt. A rendezvény vendégei a jelenséget és kezelését öt aspektusból, interdiszciplináris megközelítésben láthatták: pszichiátriai-pszichológiai, rendszerterápiás és kiegészítő terápiás, pedagógiai és gyógypedagógiai, szociális és művészetterápiás tárgyú előadásokat hallhattak. A szakmai ...

A szakmatámogatási megbízatás eredményei és missziója-szakmai napA szakmatámogatási megbízatás eredményei és missziója-szakmai nap

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett „Területi szakmatámogatási rendszer létrehozása, szakmatámogatási feladatok ellátása -2021” (TSZR2021) című projekt keretein belül bonyolította le szakmai napját 2022. november 28-án a Vas és Zala megyei területi módszertan a szombathelyi Kámoni Arborétum látogatóközpontjában közel száz vendég részvételével.  ...