Területi Szakmatámogatási Rendszer Vas és Zala vármegye

Innovatív lehetőségek az idősek ellátásában- intelligens idősszoba – műhelybeszámoló –

Innovatív lehetőségek az idősek ellátásában- intelligens idősszoba

– műhelybeszámoló –

A Zalaegerszegi Gondozási Központ 2023. november 16-án fogadta Idősek Otthona telephelyén a műhelye iránt érdeklődő szakembereket.

A találkozó első programpontja a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület – Digitális Innovációs Központ munkatársainak előadása volt tevékenységükről, innovatív digitális gondozási eszközeikről.

A szakemberek elhozták műhelyünkre a vállalkozás szombathelyi bemutatószobájában kiállított és kipróbálható digitális eszközeik egy részét és ismertették működésüket.

 Az eszközeik egy része olyan orvostechnikai eszközök, amelyek az egészségi állapot monitorozását, ezzel megőrzését és a betegség megelőzését szolgálják, egy részük a gondozást támogatják, illetve olyan innovatív eszközöket is bemutattak, amelyek az idősek biztonságos környezetének megteremtéséhez járulhatnak hozzá.

Az eszközeik nagy előnye „hagyományos” társaikéhoz képest, hogy „okosítottak”, így applikáción keresztül képesek információkat küldeni a használónak, gondozónak, hozzátartozónak.

A műhelyen lehetőségünk nyílt a bemutatott eszközök kipróbálására is.

A vérnyomásmérő, lázmérő, EKG-t készítő készülék használata egyszerű, az eszközök a méréseiket értékelik és a mért adatokat eltárolják, amelyek applikációban elérhetőek, nyomon követhetőek, és az adatok továbbíthatóak is egészségügyi szakember számára.

Az „okos kulacs” jelzi, ha kifogyóban van, illetve figyelmeztet, ha időszerű a folyadékpótlás.

A demenciával élő idősek biztonságának megteremtése kiemelt szempont a gondozásuk során, akár intézményben élnek, akár hozzátartozóikkal vagy saját otthonukban. Ezt támogatni lehet olyan eszközökkel, amelyek alkalmasak az idősek helyének, mozgásának meghatározására, nyomon követésére (okos óra, illetve zsebben tartható eszköz). Az otthoni, intézményi gondozást segíthetik az ajtó távolról történő nyitását lehetővé tévő eszköz, a mozgásérzékelő eszköz, az ajtó nyitódását jelző eszköz, vagy olyan fényforrások, amelyek az idős mozgásának érzékelésére kapcsolódnak fel.

Az idős, demenciával élők fizikumának megőrzése, az állapotromlás lassítása kihívás a gondozás során, amely fekvőbeteg vagy kerekesszékre szoruló idősek esetében fokozott nehézséget jelent. A műhelyen kipróbálhattunk egy olyan teniszlabda méretű eszközt is, amelynek összenyomásával érhető el az izomzat stimulálása, és akár fekvő pozícióban is használható. A használatát pedig érdekessé, élményszerűvé az eszközhöz kifejlesztett „játékfelület” teszi, amely az izomzat működtetésével, használatával irányítható.   

A vállalkozás egy ideje az időseknek Szombathelyen csoportot is szervez és működtet, ahol lehetőségük nyílik megismerni és rendszeresen használni a bemutatószoba eszközeit.

A műhelyen alapszolgáltatásban és bentlakásos ellátásban dolgozó szakemberek voltak vendégeink, és ki-ki megtalálta az eszközök használatának lehetséges módjait a saját szakterületén: legyen szó a hozzátartozók támogatásáról, a gondozás folyamatának megsegítéséről vagy a humánerőforrással való hatékonyabb gazdálkodásról.

A szakmai találkozó második felében az Egészségfejlesztési Iroda klinikai szakpszichológusa, Hári Bettina volt az előadónk, szakértőnk, aki a demens ellátottak segítésének, gondozásának nehézségeiről és az alapszolgáltatásban dolgozó ápolók, gondozók támogatásának lehetőségeiről tartott előadást vendégeinknek. A kötetlen beszélgetés során a demenciával élők hozzátartozóinak viselkedéséről – annak hátteréről, a hozzátartozók lehetséges érzéseiről, megéléseiről – gondolkodtunk közösen a szakértővel, és az érintett szereplőknek a hozzátartozók mentális gondozásában való kompetenciájának kérdését taglaltuk.  

A műhelymunka zárásaként a demenciával élő személyek ellátása során szerzett gyakorlati tapasztalatainkat osztottuk meg egymással.

Köszönjük a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület – Digitális Innovációs Központ munkatársainak és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársának, hogy elfogadták a műhelyünkre szóló felkérést.

Devecser Bernadett

Zalaegerszegi Gondozási Központ

Idősek Nappali Ellátása

intézményvezető, szakmatámogatási munkatárs

Related Post

„A tartós bentlakásos intézmények aktuális kérdései, jövőképe”- szakmai műhelymunka„A tartós bentlakásos intézmények aktuális kérdései, jövőképe”- szakmai műhelymunka

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett „Területi szakmatámogatási rendszer létrehozása, szakmatámogatási feladatok ellátása -2021” (TSZR2021) című projekt keretein belül bonyolította le szakmai műhelyét 2022. június 14. napján az MMSZ Gondviselés Háza – Domb Otthon Zalaapáti. A szakmai műhely helyszíne a Szentgotthárdi Szakosított Otthon volt. A szakmai műhelymunka ...

Az Augmentatív és Alternatív Kommunikáció eszközei alkalmazásának lehetőségei a fogyatékos emberek szociális ellátásaiban – műhelybeszámolóAz Augmentatív és Alternatív Kommunikáció eszközei alkalmazásának lehetőségei a fogyatékos emberek szociális ellátásaiban – műhelybeszámoló

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. 2023. december 4-én a Zalaegerszegi Nyitott Ház Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tartotta műhelyét. A szakmai találkozóra fogyatékos személyek nappali ellátását, támogató szolgáltatást nyújtó Vas és Zala vármegyei szolgáltatók munkatársait és a két vármegye ...

Foglalkoztatás az MMSZ Gondviselés Háza – Domb Otthon Zalaapáti kehidakustányi telephelyénFoglalkoztatás az MMSZ Gondviselés Háza – Domb Otthon Zalaapáti kehidakustányi telephelyén

Az intézmény Olajág Otthona Zala megye északi részén a Zala völgyében fekvő településen található egy főútra vezető csendes mellékutcában, szép természeti környezetben. Az alkoholfüggőségi problémával küzdőket ellátó telephelyen az önálló életvitelre átmenetileg nem képes, de kötelező intézeti gyógykezelésre nem szorulók számára működik húsz férőhelyes szenvedélybetegek ápoló-gondozó otthona. ...